Przedsiębiorcy mają względem swoich pracowników określone wymagania, ale również obowiązki. Wszystko po to, aby zapewnić im optymalne warunki do wykonywania obowiązków służbowych i dbać o ich wydajność oraz dobre samopoczucie. Czy zapewnienie wody dla pracowników do nich należy? Co mówią o tym polskie przepisy BHP i prawa pracy? Sprawdź!
Kiedy należy się woda dla pracowników - co mówią przepisy?
Zagwarantowanie odpowiednich warunków pracy swojemu zespołowi to klucz do sukcesu, a jednym z jego faktorów jest regularne dostarczanie wody. Co ważne, nie jest to dobra wola pracodawcy – obowiązek ten spoczywa na każdym, niezależnie od profilu działalności czy warunków środowiskowych, które panują w miejscu zatrudnienia.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku, każdy pracodawca zobowiązany jest do tego, aby zapewnić swoim pracownikom dostęp do wody pitnej lub innych napojów. Co więcej – ich ilość, rodzaj, jak również temperatura musi być odpowiednio dostosowana do warunków świadczenia pracy i potrzeb fizjologicznych.
W praktyce oznacza to, że niezależnie od tego, czy prowadzisz zakład produkcyjny, oferujesz usługi budowlano-remontowe, bądź też biuro rachunkowe, pracownikom zawsze należy się woda. W przepisach BHP można przeczytać również o tym, że miejsce pobierania wody pitnej nie może znajdować się dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy.

Woda i napoje dla pracowników wykonujących obowiązki służbowe w warunkach szczególnych
Osoby pracujące w warunkach szczególnie uciążliwych powinny mieć dostęp do odpowiednich napojów – głównie ze względów profilaktycznych. Najczęściej jest to woda. W grę wchodzi przede wszystkim jej odpowiednia temperatura. Jeśli Twój zespół pracuje w warunkach gorącego klimatu (powyżej 25 st. C), Twoim obowiązkiem jest dostarczenie pracownikom schłodzonych napojów. Ponadto powinny być wzbogacone o sole mineralne i witaminy. W zimnym klimacie (poniżej 10 st. C) sytuacja się odwraca – musisz zagwarantować pracownikom wodę ciepłą.

Ile wody przysługuje pracownikowi?
Przepisy jednoznacznie nie regulują tego, jaka ilość wody przysługuje pracownikom. Ma jednak w pełni zaspokajać ich potrzeby. Warto więc zapewnić im stały, nieograniczony dostęp do wody pitnej o odpowiednich właściwościach organoleptycznych i biochemicznych.
Jakość wody dla pracowników ma znaczenie
Woda dla pracowników musi być zdrowa, pozbawiona zanieczyszczeń i mikroorganizmów. Musi spełniać normy mikrobiologiczne, chemiczne i fizykochemiczne.
Warto więc zainwestować w wydajne dystrybutory wody podłączane do sieci wodociągowej. Modele Yazamco wyposażone są w zaawansowane systemy filtracyjne, dzięki którym z wody eliminowane są m.in. drobny piasek, wolny chlor, a nawet zarazki. Jest to zasługa zarówno filtrów węglowych, jak i lamp UV. Ponadto jest to rozwiązanie wysoce ekologiczne – nie ma potrzeby zakupu wody butelkowanej – np. w biurach, zakładach przemysłowych czy produkcyjnych.